Skrivet av: noanoa2 | 11 juli, 2016

Nattsegling i frisk bidevind och atlantdyning

Lasse och Bernice, nyss påmönstrade, fick en tuff start med segling från Stromnness på Orkney till Loch Laxford i Skottland söder om Cape Wrath. Vi startade, tillsammans med Moana, på kvällen den 28 juni när den kraftiga tidvattenströmmen i Hoy Mouth skulle vända. Vi följde 10-meters kurvan i norra delen av sundet och klarade därmed de värsta ”racen”. Efter den mäktiga, 150 m höga, tornformade klippan ”Man of Hoy” fick vi frisk sydvind och grov atlantdyning från väst. Snabb segling men den gamla dyningen gjorde att våra gastar matade fiskarna. Kommande morgon närmade vi oss ”Cape Wrath” som vikingarna döpt, betyder ”kapet där man vänder”. Vi hade dock bra förhållanden och kunde passera och fortsätta söderut till Loch Laxford där vi på eftermiddagen ankrade i en vacker vik som påminde om svensk eller norsk fjällnatur.

Fortsättningen av seglingen blev drypande blöt – regn, regn, dis, regn igen. Vi kämpade på med kryss i stampig sjö påverkad av tidvatten. Tog oss ned till Loch Inver där vi fick en trivsam kväll på puben med virtuosa skotska spelemän. Så småningom lade vi till i ”Kyle Lochaich” nära Skye där snälla ”locals” beredde oss en bra plats. Det blev avslutningsmiddag på ett hotell med Lasse o Bernice och dagen efter dök Peter och Kerstin upp som nu skulle ta över förpiken.

Vi startade vid 18-tiden när den 8 knop kraftiga tidvattenströmmen i ett smalt sund ”Kyle Rhea” skulle vända. Ankrade på kvällen i en fin vik på Skye. Dagen efter vidare till Tobermory – en av Skottland seglarmetropoler. Hyrde bil och for ut på enfiliga slingrande väger i ett mycket vackert fjälliknande landskap. Får och lamm skuttade framför bilen och vid möte gällde det att hitta lämplig plats. Plötsligt smällde det till under vänster framhjul – punka! Ingen domkraft i hyrbilen men ett reservhjul fanns som tur var. Snälla skottar lånade ut sin domkraft och allt avlöpte väl. Bilhyran blev dock 3 ggr så dyr som vanligt.

Nu var det dags för Caledonian Canal. Kan kort beskrivas som regn, regn, dis och sen regn igen. Men vacker och mäktig natur och trevligt umgänge höll humöret uppe. I lilla fina Fort Augustus vinkade vi av Peter och Kerstin som skulle dra vidare på bergsvandringar. Nu har vi kommit till Inverness och ska vila här några dagar.

1 Frisk kryss med kapten Larsson till rors

1 Frisk kryss med kapten Larsson till rors

2. Moana i Loch Laxford

2. Moana i Loch Laxford

3. Peter njuter på väg till Tobermory

3. Peter njuter på väg till Tobermory

4. Tobermorys waterfront 6 juli

4. Tobermorys waterfront 6 juli

5. I Galochy Lock 8 juli

5. I Galochy Lock 8 juli

6. Kerstin o Peter 8 juli på väg mot Fort Augustus

6. Kerstin o Peter 8 juli på väg mot Fort Augustus

7. På väg över Loch Ness, 223 m djup. 10 juli.

7. På väg över Loch Ness, 223 m djup. 10 juli.

8. Oopps! Här rinner kanalen över kanten....

8. Oopps! Här rinner kanalen över kanten….


Responses

  1. Peter&Kerstin anropar NoaNoa2. För tredje gången, ett stort tack för den trivsamma veckan tillsammans med er.
    Vi har nu avslutat vår veckovandring i det skottländska landskapet. Mycket vackert, ömsom regn och ömsom regn. Tar nu en hyrbil till norra England för att våldgästar några vänner innan vi flyger hem.
    Ses på middag och bastu på Tynningö.
    Peter, Kerstin & Eva, Dick

    • Hej kära vänner! Låter som ni haft det bra trots rotblötan. Skavsår? Oskar och Kicki är nu ombord, ev. busväder på G och vi avvaktar väderrapporten här i Inverness. Ser fram mot träff på Tynningö. Kramar till er alla fyra! Ola o Torunn


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: